top of page

Direktor Fonda Memorijala Ahmed Kulanić obišao spomen - obilježja u Žepi

Povodom obilježavanja 30. godišnjice zločina nad civilima Žepe, direktor Fonda Memorijala Kantona Sarajevo Ahmed Kulanić, na poziv glavnog imama Medžlisa islamske zajednice Žepa Elvedina efendije Selimovića posjetio je ovu, nekadašnju zaštićenu zonu Ujedinjenih nacija.


Prilikom posjete, na platou Memorijalnog kompleksa Žepa 1992-1995. godine odata je počast ubijenim borcima i civilima ovog područja. Upriličen je i obilazak Spomen-sobe Žepske brigade Armije Republike BiH te drugih značajnih historijskih lokacija među kojima su Šehidsko obilježje Dolina heroja Budučin potok, Spomen - obilježje ubijenim Višegrađanima koje su tadašnji stanovnici Slapa uspjeli izvući iz Drine 1992. godine, mezarje Slap i druga spomen obilježja.


Posjeta Žepi upriličena je i nakon nekoliko održanih sastanaka direktora Kulanića i efendije Selimovića posvećenim saradnji po pitanju dalje izgradnje spomen - obilježja ubijenim borcima i civilima ovog malog mjesta. Razmijenjene su informacije i dogovoreno u kojem pravcu bi se saradnja mogla dalje odvijati.


Ratni zločini u Žepi koji su počinjeni neposredno nakon srebreničkog genocida u julu 1995. godine, u ranim haškim presudama su se tretirali kao genocid, ali su optužbe na kraju odbačene. Tokom opsade Žepe ubijeno je 457 stanovnika. U spomen i sjećanje na ubijene danas je na području Žepe postavljeno 27 spomen - obilježja koja svjedoče o zločinima počinjenim na tom području.


U Žepi je neposredno prije agresije na Bosnu i Hercegovinu živjelo oko 3.500 stanovnika, a danas ovo područje broji samo njih 273. O razmjerama raseljavanja govori podatak da osnovnu školu u Žepi pohađa samo jedan učenik.


Fond Memorijala, svojim radom i djelovanjem odavno je izašao izvan okvira granica Kantona Sarajevo. Posjetom općinama i gradovima širom Bosne i Hercegovine, Fond Memorijala radi na stvaranju nove platforme, odnosno uvezivanju ove institucije s boračkim organizacijama s ciljem djelovanja i provođenja zajedničkih projekata koji čuvaju od zaborava historiju koja je pogodila našu domovinu za vrijeme agresije 1992 – 1995. godine.







bottom of page