top of page

Kolektiv Fonda Memorijala posjetio Stolac i Blagaj


Uposlenici JU Fond Memorijala KS upriličili su organizovanu radnu posjetu Stocu i Blagaju gdje su obišli značajne kulturno - historijske lokacije, posjetili mezarja i položili cvijeće na centralnim spomen-obilježjima. Posjeta Stocu omogućila je uposlenicima Fonda da se detaljnije upoznaju s bogatom kulturnom baštinom grada i da razumiju njegovu historijsku važnost.


Stolac sredina koja zaslužuje posebnu pažnju


Kolektiv Fonda Memorijala posjetu Stocu započeo je obilaskom nekropole Radimlja, najznačajnije nekropole stećaka u Bosni i Hercegovini, ali i općenito.



U pratnji predsjednice Organizacije porodica šehida i poginulih boraca HNK Nisvete Bucman, Azre Mehinić iz Udruženja porodica šehida Grada Mostara i predsjednika Organizacije porodica šehida i poginulih boraca FBiH Almina Škrijelja, upriličen je obilazak centralnog spomen-obilježja poginulim pripadnicima Armije RBiH iz Stoca u samom centru grada, gdje je položeno cvijeće i odata počast ubijenima.


U Muzeju Stolac – Šarića kući, domaćini su predstavili projekte koje su do sada realizovali, ali i one na kojima planiraju raditi u narednom periodu. Predstavljen je i idejni projekt izgradnje centralnog spomen-obilježja Grada Mostara te je iskazana potreba za podrškom i pomoći u njegovoj izgradnji od strane Fonda Memorijala, jer kako su naveli, Mostar je jedini grad u BiH koji nema centralno spomen-obilježje za ubijene tokom proteklog rata.


Direktor Fonda Memorijala Ahmed Kulanić zahvalio se na gostoprimstvu i iskazao zadovoljstvo dugogodišnjom, uspješnom saradnjom Fonda Memorijala i boračkih udruženja, domaćina ove posjete.


Istakao je da Fond Memorijala, posjetama općinama i gradovima na cijelom području Bosne i Hercegovine, želi da identifikuje šta su stvarne, realne potrebe kada su u pitanju spomenici, spomenička kultura, briga o šehidima i poginulim borcima i da identifikuje projekte kojima želi da pomaže i koji imaju potrebu da budu pomognuti kako bi se očuvalo sjećanje na najbolje kćeri i sinove naše domovine. Kako je pojasnio, svako spomen-obilježje treba da bude poveznica s Fondom Memorijala, jer je ovo institucija čiji je cilj da okuplja i čuva cjelokupnu bh. historiju.


Ovom prilikom direktor Kulanić prisutnima je predstavio projekte na kojima Fond radi te je detaljno objasnio i podijelio informacije o planovima, ciljevima i aktivnostima koje ova institucija provodi u vezi s očuvanjem sjećanja na dešavanja tokom agresije na BiH.


Posjeta Blagaju


Nakon Stoca, posjeta hercegovačkim sredinama nastavljena je u Blagaju gdje je kolektiv Fonda Memorijala, u pratnji predstavnika Udruženja RVI Mostar Jugoistok i kulturno-umjetničkog društva Blagaj posjetila šehidsko mezarje na haremu Blagaj i položila cvijeće na šehidskom turbetu.


Radni sastanak iskorišten je za razmjenu informacija i upoznavanje s planovima daljeg rada. Dogovoren je nastavak saradnje na projektima od izuzetnog značaja za očuvanje historije naše domovine. Postignut je i dogovor da Blagaj bude jedna od lokacija koja će aktivno učestvovati u manifestaciji "Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2023".


Ovakva vrsta radnih posjeta ima veliki značaj jer jača saradnju između Fonda Memorijala i lokalne zajednice. Pomaže u planiranju budućih projekata i aktivnosti koje će biti usklađene sa stvarnim potrebama lokalne zajednice.

bottom of page