top of page

Održana promocija dokumentarnog filma "Postupi po naređenju - dželati u plavom"


U organizaciji JU „Fond Memorijala KS“ i TV “Podrinje” održana premijera dokumentarnog filma Avde Huseinovića, „Postupi po naređenju – dželati u plavom“





U organizaciji JU „Fond Memorijala KS“ i TV “Podrinje”, 9. januara 2022. godine, održana je premijera dokumentarnog filma Avde Huseinovića, „Postupi po naređenju – dželati u plavom“. Ovaj film kroz izjave svjedoka, analitičara i brojne relevantne dokumente, od kojih su mnogi korišteni i pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu i Sudom Bosne i Hercegovine, predstavlja jedinstveno dokumentarno svjedočenje o ulozi MUP-a RS-a u genocidu i drugim ratnim zločinima na području Republike Bosne i Hercegovine od 1992. do 1995. godine.

Premijeri filma prisustvovali su brojni građani, ali i zvaničnici iz javnog i političkog života Bosne i Hercegovine.


U svojoj misiji da bude dijelom temelja kulture sjećanja za buduće generacije Bosne i Hercegovine, Fond Memorijala podržava projekte koji imaju isti cilj, a takav je slučaj i sa saradnjom sa autorom filma, Avdom Huseinovićem.


"Imali smo saradnju i prije, a bit će toga još više u budućnosti. Ovih dana mnogi od vas koji su bili aktivni sudionici odbrane Bosne i Hercegovine od agresora proživljavate ponovno sjećanja s kraja 1991. i početkom 1992. godine jer ono što gledamo ovih dana podsjeća nas upravo na to vrijeme. Danas smo mogli vidjeti ponovne scene i pokliče MUP RS-a, kao i one 1990-tih godina. Zato je večeras bitno da zapamtimo jednu činjenicu u kontekstu ovog filma, a to je da je današnji MUP RS-a pravni sljedbenik jedinog MUP-a u svijetu koji je presuđen za genocid i to je njegova jedina karakteristika", istakao je prije premijere direktor Fonda Memorijala, Ahmed Kulanić.


Premijera filma organizovana je simbolično na dan kada se u jednom dijelu Bosne i Hercegovine neustavno obilježava Dan RS-a.


"Ovo je jedan važan dokument za nas zbog same teme, a posebno je važan u danu kada ga premijerno prikazujemo, u danu kada naredbodavci, organizatori i izvršioci genocida proslavljaju zlo", rekao je Huseinović, aludirajući na obilježavanje neustavnog Dana RS-a u bh. entitetu.


Film govori o zločinima počinjenim u Prijedoru, Vlasenici, Ključu i Srebrenici, ubistvima, strijeljanjima i isljeđivanjima logoraša i zarobljenika nesrpske nacionalnosti.

Poseban fokus u filmu je na brojnim pravosnažnim presudama pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu i Sudom Bosne i Hercegovine, a i drugim domaćim sudovima u kojima su bivši pripadnici srpskih policijskih snaga osuđeni na više stotina godina zatvora za učešće u genocidu i brojnim drugim oblicima zločina.

Istinom čuvamo kulturu sjećanja i borimo se protiv zaborava!


bottom of page