top of page

Održana Svečana akademija manifestacije "Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2022"

Na vanjskom platou amfiteatra Memorijalnog centra Kovači održana je Svečana akademija manifestacije “Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022”. Akademiji su osim građana, bivših pripadnika Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine prisustvovali i zvaničnici, uključujući predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića i ministra za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omera Osmanovića.

Džaferović je u obraćanju priustnima izjavio da su bijeli šehidski nišani najjasnije svjedočanstvo borbe za Bosnu i Hercegovinu, slobodu i dostojanstvo. “Naš herojski otpor počiva na žrtvi onih koji su bili spremni protiv zla i nepravde ustati po cijenu života i suprotstaviti se daleko nadmoćnijoj sili agresora. Samo takva odlučnost, odlučnost naroda koji brani pravo na opstanak i građana koji brane pravo na slobodu i jednakost, može uroditi plodom. Takav otpor se ne može slomiti“, kazao je Džaferović.


Ministar Osmanović je istakao da je u redovima Armije Republike Bosne i Hercegovine tokom odbrane od agresije ključni faktor bio čovjek. “Prisjećamo se hrabrosti naših velikih poduhvata u historiji Bosne i Hercegovine. To nije bio običan posao. Gradili smo armiju protiv velikosrpske agresije u hodu i tako je stasala naša Armija Republike Bosne i Hercegovine. Često poželim da naša Bosna i Hercegovina danas ima solidarnost i entuzijazam koji je tada imala naša vojska. Mi tada nismo imali superiornu tehniku kojom su raspolagali naši neprijatelji. Naš ključni faktor je bio čovjek. Zato iskazujemo pijetet prema našim palim vojnicima. Bez njih ovog danas ne bi bilo“, poručio je Osmanović.


U svečanoj akademiji učestvovali su brojni umjetnici, hor "Kasiopeja" iz Zenice, te vokalna grupa "Dunje". Tokom akademije emitovani su video zapisi sa izjavama pripadnika Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine koji su govorili o motivima zašto su branili Bosnu i Hercegovinu, te šta će poručiti svojoj djeci i unucima. Publika je imala priliku i poslušati dobro poznate kompozicije "Dragoj mojoj BiH", "S one strane Plive", "Vratio sam se živote", "Što te nema", "Zemljo moja".


bottom of page