top of page

Predstavnici Ministarstva za boračka pitanja BPK posjetili JU Fond Memorijala KS



S ciljem nastavka saradnje i realizacije već dogovorenih projekata, delegacija Ministarstva za boračka pitanja Bosansko-podrinjskog kantona posjetila je JU Fond Memorijala Kantona Sarajevo.


Posjeta je započela sastankom direktora Fonda Memorijala Ahmeda Kulanića i njegovih pomoćnika sa ministrom za boračka pitanja BPK Avdom Mirvićem, stručnim savjetnikom u ministarstvu Nedžadom Topalovićem, predsjednikom Organizacije porodica šehida i poginulih boraca BPK Goražde, Nedimom Kunovcem, Aminom Salić-Bezdrob iz Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK, te stručnim saradnicima za pravne poslove Harisom Dervišagićem i Aminom Alihodžić. Na sastanku su razmatrani važni aspekti saradnje i iskazana je volja za njenim unapređenjem.


Nakon sastanka upriličen je obilazak Šehidskog mezarja Kovači, te je položeno cvijeće na Centralnom spomen-obilježju i kod mezara Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine i vrhovnog komandanta Armije RBiH.


U Multimedijalnoj sali, gdje se prisutnima pridružio i resorni ministar Kantona Sarajevo Omer Osmanović, predstavljen je projekt „Heroji“ koji se odnosi na mapiranje mezarja/grobalja šehida i poginulih boraca, pripadnika Armije i MUP-a RBiH na području Kantona Sarajevo. Ovaj projekt

omogućava da se jednim klikom ili unosom imena i prezimena dobije potpun pregled biografije sa fotografijom šehida ili palog borca. Detaljan opis projekta prisutnima je predstavila Alma Rizvanović, koordinatorica projekta.


Ministar Mirvić izrazio je želju za učestvovanjem u projektu mapiranja, te je istakao da isti žele provesti na području svog kantona. Direktor Kulanić obećao je da će u realizaciji i provedbi ovog projekta, Fond Memorijala dati punu podršku i pomoć Ministarstvu za boračka pitanja BPK.


Delegacija Ministarstva imala je priliku posjetiti i upoznati se s objektima i lokacijama koji su u nadležnosti Fonda Memorijala. Upriličen je obilazak tih objekata kako bi gosti stekli uvid u njihovu važnost i opseg rada Fonda Memorijala.

Ovom prilikom upriličena je posjeta nekadašnjem zloglasnom logoru Kon-tiki u Vogošći, gdje je direktor Kulanić prisutne upoznao sa historijskim činjenicama, izvršenim zločinima i zlostavljanjima u ovom logoru. Predstavio je plan rekonstrukcije i adaptacije ovog prostora, koji je u nadležnosti Fonda, a čija je krajnja namjena uspostavljanje Muzeja stradanja svih građana Bosne i Hercegovine. Prisutni su posjetili i "Kuću Sloboda" čija rekonstrukcija je u toku, a koja će postati Edukativni centar gdje će učenici imati priliku da uče o historiji Bosne i Hercegovine i opsadi Sarajeva u periodu 1992 – 1995. godine.


Posjeta Spomeničkom kompleksu Tunel „D-B“ ostavila je poseban utisak na goste iz Goražda gdje su se upoznali sa značajem "Tunela spasa" u vrijeme opsade Sarajeva.


Cjelodnevna posjeta i druženje sa uposlenicima Fonda Memorijala pružila je delegaciji Ministarstva iz Bosansko-podrinjskog kantona priliku da se upoznaju s konkretnim primjerima projekata koje Fond Memorijala provodi i da vide njihovu pozitivnu društvenu vrijednost.


Fond Memorijala izražava zahvalnost delegaciji Ministarstva za boračka pitanja BPK na posjeti, podršci i interesu za daljnju saradnju. Raduje nas što će naši projekti imati širi društveni utjecaj i biti primjer dobre prakse za druge kantone.


bottom of page